Se taie din cheltuieli, se umblă la salarii și încep concedierile: așa nu se mai poate, toate ”sunt luate în calcul”

de: Alexandru Puiu
11 04. 2023

România se află într-o situație financiară foarte problematică și nu este ajutată nici de faptul că autoritățile române riscă să piardă miliarde de euro în fonduri europene din cauza ineficienței când vine vorba de eliminarea pensiilor speciale.

Având în vedere deficitul bugetar masiv de după primul trimestru pe care l-au înregistrat autoritățile, au fost anunțate mai multe planuri pentru reducerea cheltuielilor și, în mod previzibil, cele mai multe dintre ele îi vizează pe bugetari, având în vedere că numărul lor a explodat în ultimul an. Concedierile masive reprezintă de asemenea o posibilitate cât se poate de reală, după cum a atras atenția premierul Nicolae Ciucă la începutul acestei săptămâni.

Cât de gravă este situația financiară din România

România are un deficit bugetar de 1,4% la finalul primului trimestru din acest an. Din acest motiv, se dorește reducerea cheltuielilor într-un ritm semnificativ mai agresiv decât de obicei. În primul rând, miniștrii trebuia să ia cât se poate de în serios scenariul micșorării numărului de angajați din cabinete.

„Nu s-a modificat nimic de astăzi de la prânz până acum, am discutat şi am prezentat care au fost motivele pentru care am solicitat ca la nivelul fiecărui ordonator de credite să se ia măsuri astfel încât cheltuielile să fie mai chibzuite responsabil pentru că la finalul primului trimestru avem un deficit bugetar de 1,4 la sută.

Ori pentru a ne încadra în ţinta de deficit de 4,4 este momentul acum să luăm măsuri astfel încât să nu ne trezim în trimestrul 3 sau 4 că trebuie să luăm nu ştiu ce decizii care să fie mai neplăcute, mai nepotrivite. Şi de ce să nu controlăm o situaţie când am descoperit-o?”, a precizat Nicolae Ciucă în cadrul unei vizite efectuate luni la Timișoara.

Momentan, nu este nimic oficial. Deși se iau în calcul toate ipoteze, premierul a încurajat oficialii să fie cât se poate de precauți când vine vorba de mesajele pe care le aruncă în presă.

„Fac apel la toţi factorii responsabili să nu ne ducem cu astfel de mesaje către cetăţeni, când nu s-a discutat absolut deloc despre acest lucru. Ştiu că au fost nişte mesaje. Fiecare dintre cei care au prezentat mesajele, au prezentat ipotezele care sunt pe masa oricărui decident.

Nu putem să spunem că aceste ipoteze nu sunt luate în calcul, dar la nivelul guvernului şi am precizat foarte clar, inclusiv în scris, când am precizat să vină cu propuneri miercuri, pentru reducerea acestor cheltuieli, ca domeniile salarizare şi investiţii să nu fie afectate. Suntem în Săptămâna Mare, nu cred că trebuie să le dăm oamenilor asemenea mesaje. Îmi asum responsabilitatea pentru ce spun acum”, a concluzionat șeful Guvernului.